Μετάβαση στο περιεχόμενο της σελίδας
Costas Lambropoulos Productions Costas Lambropoulos Productions

Τηλεοπτική σειρά "ΤΟ 10"

Για την τηλεοπτική σειρά

«...Δεν μπορείς παρά να εντυπωσιαστείς από τη γειτονιά του '50 που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της σειράς στη ΧΡΩΠΕΙ...»

12 Ιουλίου 2007, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«...Κι όμως, μία θεατρική dream-team εμφανίζεται κάθε Πέμπτη στους δέκτες μας σε μία από τις πιο καλαίσθητες λογοτεχνικές μεταφορές των τελευταίων ετών...»

1 Δεκεμβρίου 2007, TV MAG-Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

«...«...[το 10] μαγεύει τους τηλεθεατές με τις απλές καθημερινές ιστορίες του και αναπαριστά με μοναδική γλαφυρότητα τη μεταπολεμική Αθήνα και τη ζωή των ανθρώπων που ζουν στο νούμερο 10 μιας λαϊκής πολυκατοικίας του Πειραιά...»

8 Δεκεμβρίου 2007, ΒΡΑΔΥΝΗ

«...Ένα σίριαλ αλλιώτικο από τα άλλα...»

9 Δεκεμβρίου 2007, TV ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«...η έξοχη αυτή τηλεοπτική εκδοχή του καραγάτσειου μυθιστορήματος από την Πηγή Δημητρακοπούλου, που κάνει την τηλεόραση τέχνη...»

11 Δεκεμβρίου 2007, ΤΑ ΝΕΑ

«...Οι μελωδίες της βραβευμένης συνθέτριας [Ελένης Καραΐνδρου] ολοκληρώνουν την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία της Πηγής Δημητρακοπούλου...»

15 Δεκεμβρίου 2007, ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«...Ο Δημήτρης Καταλειφός, που «κεντά» υποκριτικά στο «10» και που θα μας λείψει από την έτσι και αλλιώς ιδιαίτερα ισχυρή διανομή της σειράς...»

15 Δεκεμβρίου 2007, TV ΖΑΠΙΝΓΚ

«...10 με το σπαθί του...Η σειρά έχει ζωντάνια, φαντασία, κίνηση και αξιοποιεί τις δυνατότητες του Μέσου...»

27 Νοεμβρίου 2007, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«...Μας "έφτιαξαν" η ερωτική σκηνή Κίτσου-Μαρίας στο πρόσφατο επεισόδιο του 10...»

17 Νοεμβρίου 2007, TV ΖΑΠΙΝΓΚ

«...Το 10 είναι μία σειρά από αυτές που σπάνια γυρίζονται στην τηλεόραση. Από τη μία το εξαιρετικό κείμενο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση, από την άλλη τα προσεγμένα γυρίσματα, η εξαιρετική σκηνοθεσία και σκηνογραφία, οι σπάνιες ερμηνείες, η ατμοσφαιρική μουσική συνιστούν ένα τηλεοπτικό προϊόν υψηλής αισθητικής και μοναδικό στο είδος του...»

18 Δεκεμβρίου 2007, ΤΟ ΒΗΜΑ

«...Δέκα με τόνο στο "10"...»

3 Νοεμβρίου 2007, ΤΗΛΕΡΑΜΑ

«...Η σειρά [...] αναβιώνει σε μία εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή με σπουδαίους και σημαντικούς συντελεστές...»

3 Νοεμβρίου 2007, ΤΗΛΕΡΑΜΑ

«...Ο ALPHA κάνει την καλύτερη παραγωγή που είναι το ΔΕΚΑ...»

6 Νοεμβρίου 2007, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

«...το όλο εγχείρημα είναι ηρωικό για την ελληνική πραγματικότητα...είναι μία σελίδα στη σύγχρονη τηλεοπτική ιστορία στην οποία θα ανατρέξουν και οι επόμενοι και την οποία φαίνεται να απολαμβάνουν και οι σύγχρονοι τηλεθεατές...»

4 Νοεμβρίου 2007, TV GUIDE

«...Πρόκειται για μία εξαιρετική δουλειά. Είναι ποίημα. Θεωρώ ότι ήδη πάει πολύ μπροστά την κατάσταση...»

9 Δεκεμβρίου 2007, ΟΛΑ-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

«...Και είδαμε λίγο (τηλεοπτικό) φως: Μία ξεχωριστή για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγή στην ελληνική τηλεόραση, με τη σειρά που είναι βασισμένη στο περίφημο "10" του Μ. Καραγάτση...»

13-14 Οκτωβρίου 2007, ΤΑ ΝΕΑ

«...Μπράβο στη σκηνοθέτιδα Πηγή Δημητρακοπούλου, για το 10 στον Alpha που "κεντά" αριστουργηματικά το κείμενο του Μ. Καραγάτση, αξιοποιώντας βεβαίως και τις... "κλωστές" που της δίνουν οι εξαιρετικές υποκριτικές ερμηνείες των ηθοποιών...»

20 Οκτωβρίου 2007, ΤΗΛΕΡΑΜΑ

«...Για πρώτη φορά σχεδόν όλη η dream team του ελληνικού θεάτρου πρωταγωνιστεί σε σίριαλ... Στο εξαιρετικό 10...»

25 Οκτωβρίου 2007, ΛΟΙΠΟΝ

«...Το καλύτερό μου [...] η ατμόσφαιρα που χαρίζει το 10...»

20 Οκτωβρίου 2007, ΤΗΛΕΡΑΜΑ

«...Δέκα με τόνο στη σειρά που για φέτος κάνει την ποιοτική διαφορά...»

20 Οκτωβρίου 2007, ΤΗΛΕΡΑΜΑ

«...Ένα μικρό διαμάντι στην ανιαρή τηλεοπτική πραγματικότητα, που κυριολεκτικά καθηλώνει τον θεατή στην οθόνη...»

20 Οκτωβρίου 2007, TV MAG-Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

«...Αισιόδοξες σκέψεις κάνουμε για την τηλεόραση όταν μας προσφέρει ταξίδια σαν αυτό στην εποχή του 10...»

14 Οκτωβρίου 2007, ΟΛΑ-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

«...Το ΔΕΚΑ, το εντυπωσιακότατο ΔΕΚΑ του ALPHA, δείχνει πως η τηλεόραση, μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από τηλεοπτικές φθηνιάρικες "ξεπέτες"...»

6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ

«...Μία μαγική σειρά. Μία σειρά που σε ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο. Με άλλα λόγια είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δεί τα τελευταία χρόνια στην T.V. Μπράβο!...»

7 Οκτωβρίου 2007, TV ΕΘΝΟΣ

«...το κανάλι της Κάντζας κάνει πάλι τη διαφορά με μία ποιοτικότατη δουλειά που κερδίζει τις καλύτερες των εντυπώσεων...»

6 Οκτωβρίου 2007, ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ

«...Αριστουργηματικό υπήρξε το "10". Ατμοσφαιρικό και με επιτυχία μας μετέφερε σε μία άλλη εποχή...»

2 Οκτωβρίου 2007, ΒΡΑΔΥΝΗ

«...Όταν η τηλεόραση θέλει, μπορεί να προσφέρει διαμάντια, όπως είναι η μεταφορά του μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση...»

7 Οκτωβρίου 2007, TV GUIDE

«...Νομίζουμε ότι μετά την "Αίθουσα του Θρόνου" η χαρισματική αυτή σκηνοθέτιδα [Πηγή Δημητρακοπούλου] καταθέτει στη μικρή οθόνη την καλύτερη πλευρά του ταλέντου της...»

29 Σεπτεμβρίου 2007, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

«...Πρόκειται για μία σειρά... κόσμημα...»

22 Σεπτεμβρίου 2007, ΤΗΛΕΚΟΝΤΡΟΛ

«...Το φλογερό ζευγάρι – αυθεντικές φιγούρες που έρχονται ατόφιες από τη δεκαετία του '50, υποδύονται δίνοντας ρεσιτάλ ερμηνείας δύο άφθαρτοι από την τηλεόραση ηθοποιοί, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και ο Ιωσήφ Πολυζωίδης...»

5 Ιανουαρίου 2008, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ

«...Το 2007 μας αποχαιρέτισε βάζοντας «10 με τόνο» στο σήριαλ 10...Στο 2008, απ' ό,τι διαβλέπουμε, δε θα υπάρξει άλλο σίριαλ το οποίο θα αμφισβητήσει την ποιοτική επικράτηση του...»

10 Ιανουαρίου 2008, ΛΟΙΠΟΝ

«...Η Πηγή Δημητρακοπούλου που υπογράφει τη σκηνοθεσία, με τους εκλεκτούς συνεργάτες της, αντιστάθηκε πεισματικά στις «σταθερές» τηλεοπτικές αξίες, εράνισε από το άνθος του ελληνικού θεάτρου και δίνει μία σειρά από τις καλύτερες που έχουν περάσει ποτέ....»

22 Ιανουαρίου 2008, ΤΑ ΝΕΑ

«...Το 10 αποδείχτηκε μία δουλειά τηλεοπτική που όχι μόνο δεν ντρέπεσαι να τη βλέπεις, αλλά αντίθετα νιώθεις αγαλλίαση. Μία σειρά που αναβαθμίζει την ελληνική τηλεόραση...»

2 Φεβρουαρίου 2008. ΤΑ ΝΕΑ

«...Η σκηνοθετική ευφυΐα της Πηγής Δημητρακοπούλου κάνει το 10 μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές που έχουμε δει...»

5 Φεβρουαρίου 2008, ΤΑ ΝΕΑ

«...Θα μας αφήσει μεγάλο κενό η σειρά αυτή...οφείλουμε να συγχαρούμε τον Alpha και όλους τους δημιουργούς που έδωσαν ό,τι καλύτερο...»

9 Φεβρουαρίου 2008, ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ

«...αριστουργηματικό το 10 με την υπέροχη μουσική και τους θαυμάσιους ηθοποιούς...»

16 Φεβρουαρίου 2008, ΑΞΙΑ

«...Μπράβο στο σίριαλ ΔΕΚΑ που με κάθε επεισόδιό του αποδεικνύει πως όταν ένα σπουδαίο κείμενο μεταφέρεται με σεβασμό στην οθόνη, παίρνει "άριστα-δέκα"...»

23 Φεβρουαρίου 2008, ΤΗΛΕΡΑΜΑ

«...το πιο καλογυρισμένο σίριαλ της σεζόν...»

6 Μαρτίου 2008, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«...Δημιούργησε μία ατμόσφαιρα νοσταλγικής τρυφερότητας, ξύπνησε μνήμες στους πιο μεγάλους, μύησε τους νέους σε άλλες εποχές...»

6 Μαρτίου 2008, ΑΥΡΙΑΝΗ

«...Μία από τις πιο ποιοτικές σειρές της μικρής οθόνης...είναι η πρώτη φορά που η μεταφορά μυθιστορήματος στη μικρή οθόνη γνωρίζει τέτοια ανταπόκριση από το τηλεοπτικό κοινό...»

2 Μαρτίου 2008, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

«...Το 10 ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της σεζόν. Με πολύ καλό καστ, καλές ερμηνείες και σκηνοθεσία. Μία ξεχωριστή σειρά...»

16 Μαρτίου 2008, TV ΕΘΝΟΣ

Για το βιβλίο

Από τον πρόλογο του βιβλίου "Το 10", Βιβλιοπωλείο της Εστίας

Με τον τρόπο αυτό οι χαρακτήρες του «10» γίνονται τα πρόσωπα που ο Καραγάτσης κατεξοχήν εγκατέλειψε αφήνοντας τη ζωή. Μ' αυτούς ζούσε τους τελευταίους μήνες της ζωής του, κοντά σ΄ αυτούς και μαζί μ΄ αυτούς μπορούσε να έχει ένα είδος ζωής που μπορούσε να είναι ελεύθερη.

Αυτοί λοιπόν, οι χαρακτήρες έμειναν ξαφνικά ανολοκλήρωτοι, ασυσχέτιστοι, μόνοι, ανικανοποίητοι, χωρίς να πραγματοποιήσουν τις σχέσεις και τα όνειρα που ο συγγραφέας τους έβαλε να κυοφορούν μες στο μυαλό τους... Κανένας από τους χαρακτήρες δεν πρόλαβε να δει ούτε καν την αρχή της πραγματοποίησης των επιθυμιών του. Ο ξαφνικός θάνατος του Καραγάτση έκανε όλα αυτά τα πρόσωπα να βρικολακιάσουν και να ζητούν διέξοδο και ανακούφιση από το φορτίο συναισθηματικό, ερωτικό, ηθικό, κοινωνικό με το οποίο τους προίκισε ο συγγραφέας. Μιαν οποιαδήποτε ανακούφιση, έκβαση.

Είναι οι νεκροί ζωντανοί της νεοελληνικής πεζογραφίας του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Θα περιφέρονται μέχρι να τους δοθεί η λύτρωση κάποιου τέλους.

Με την αιφνίδια εγκατάλειψη τους οι χαρακτήρες αυτοί του Καραγάτση μας δίνουν την ευκαιρία να καταλάβουμε πως πίσω από την όποια γραφικότητα τους για την οποία άλλωστε γενικώς κατηγορήθηκαν οι χαρακτήρες του είναι ανεπιτήδευτα και αυθεντικά τραγικοί.

Βαγγέλης Αθανασόπουλος

Απόσπασμα κριτικής "Το «δέκα» των τραυμάτων", ΤΑ ΝΕΑ, 3/5/2003

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον στην ημιτελή συμφωνία τού Σούμπερτ, αν μπορείτε να απολαμβάνετε τα αποσπάσματα του Λάμπρου ή των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Σολωμού, διαβλέποντας την ιδιοφυή προοπτική τής ματαιωθείσης τελικής σύνθεσης, θα προσεγγίσετε το «Δέκα» με την ίδια περιέργεια, αποκομίζοντας την αύρα της ιδιοφυΐας του Καραγάτση και το δράμα ενός πολυτραυματία οργανισμού, της Ελλάδας και των ανθρώπων της στα μέσα του περασμένου μίζερου αιώνα.

Στο «Δέκα» κατοικούν οι Νεοέλληνες που εκδιώχθηκαν από την «Αυλή» του Καμπανέλλη.

Κώστας Γεωργουσόπουλος