Μετάβαση στο περιεχόμενο της σελίδας
Costas Lambropoulos Productions Costas Lambropoulos Productions
EVENTS  >  Εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Εκτέλεση παραγωγής

Εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά


Μετά από 14 χρόνια σιωπής, το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά ένα ιστορικό θέατρο που εγκαινιάστηκε πριν από 118 χρόνια, το 1895, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα βρίσκει ξανά τη φωνή του. Με το σύνθημα "Λιμάνι... στον πολιτισμό" το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, φορτισμένο μνήμες, πλήρως ανακαινισμένο και έτοιμο να επανασυνδεθεί με το σήμερα.

Σε εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Φωταγωγημένο το επιβλητικό κτίριο - ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα που φέρει την υπογραφή του Ιωάννη Λαζαρίμου - υποδέχτηκε τους καλεσμένους του, με μια πρωτότυπη προβολή που πραγματοποιήθηκε επάνω στην πρόσοψη του θεάτρου. Ενα μικρής διάρκειας video art ξετύλιξε το νήμα της ιστορίας του εμβληματικού θεάτρου, ξεκινώντας από τη δημιουργία του και φθάνοντας ως το σήμερα. Κι όλο αυτό ενώ η Φιλαρμονική του δήμου έπαιζε μουσική στην πλατεία έξω από το ιστορικό θέατρο.

Εντός, τώρα, και επί σκηνής ανέβηκε η παράσταση "Δρόμοι του Πειραιά", σε σύλληψη-σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών ανάμεσά τους ο Γιάννης Μπέζος, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Κοκκίδου, η Τζίνα Φωτεινοπούλου, ο Θανάσης Αλευράς και η Κερασία Σαμαρά. Εκαστος είπε κι ένα τραγούδι για τον Πειραιά, διασχίζοντας μουσικά έναν αιώνα, περνώντας από ένα απόσπασμα οπερέτας σε λαϊκά ακούσματα, κι από "Τα παιδιά του Πειραιά" του Μάνου Χατζιδάκι στα "Λιμάνια" της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Πηγή έμπνευσης για την παράσταση στην οποία συμμετείχαν και μουσικοί του Πολεμικού Ναυτικού, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά, της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας του Ωδείου Τερψιθέας Πειραιά, στάθηκε το ίδιο το θέατρο, οι μνήμες - καλλιτεχνικές και ιστορικές - και βεβαίως η σημασία του για το λιμάνι του Πειραιά.

Πριν την έναρξη της παράστασης του Φωκά Ευαγγελινού προβλήθηκε ένα κινηματογραφικό ντοκυμαντέρ για το πώς φτιάχτηκε το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και τις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάγκη να δημιουργηθεί.

15 Οκτώβριος 2013

  • Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός
  • Σκηνικά - Κοστούμια: Εύα Νάθενα
  • Εκτέλεση Παραγωγής: Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιώργος Κυριάκος

Δείτε ένα video από τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά